Προληπτικός Έλεγχος Μαθησιακών Δυσκολιών &
Έλεγχος Σχολικής Ετοιμότητας με το Α’  Τεστ.

     Μαθησιακές δυσκολίες ονομάζουμε τις διαταραχές εκείνες που  μειώνουν την ικανότητα ενός ατόμου να μαθαίνει. Γίνονται συνήθως αντιληπτές με την έναρξη του σχολείου στα παιδιά κι εκδηλώνονται με σημαντική δυσκολία στην ικανότητα ενός παιδιού για ανάγνωση, γραφή, ορθή ομιλία και μαθηματικούς υπολογισμούς.
Συνήθως η διάγνωση καθυστερεί μέχρι και την Γ΄ Δημοτικού, αφού οι πρώτες δυσκολίες στην μάθηση είναι λίγο “φυσιολογικές”  και αναμενόμενες τα πρώτα σχολικά χρόνια για όλους τους μικρούς μαθητές.
Όσο όμως οι σχολικές απαιτήσεις μεγαλώνουν. τα παιδιά με τις μαθησιακές δυσκολίες μένουν πίσω από τους συμμαθητές τους και γεμίζουν άγχος και ανησυχία αυτά και οι γονείς τους.

proliptikos-elegxos-mathisiakon-dyskolion-kai-elegxos-sxolikis-etoimotitas
proliptikos-elegxos-mathisiakon-dyskolion-kai-elegxos-sxolikis-etoimotitas-2

         Το μυστικό για την πρώιμη ανίχνευση των παιδιών που μπορεί να εμφανίσουν μαθησιακές δυσκολίες είναι η πρόληψη. Έτσι, στο Ιατρείο Αναπτυξιακής Παιδιατρικής του Νοσοκομείου Παίδων “Αγλαία Κυριακού” δημιουργήθηκε το Ανιχνευτικό Τέστ Σχολικής Ετοιμότητας Α΄ Τεστ, που εφαρμόζεται και στο ιατρείο μας.
Το Α΄ Τεστ  είναι ένα απλό, ευχάριστο και σύντομο Προληπτικό Τεστ που απευθύνεται σε όλα τα φυσιολογικά παιδιά ηλικίας 5-6  ετών, τα οποία θα πάνε στην πρώτη τάξη του Δημοτικού σχολείου την επόμενη  χρονιά. Ελέγχει κατά πόσο το παιδί έχει τις ικανότητες και την ωριμότητα που χρειάζεται για να παρακολουθήσει με επιτυχία και χωρίς δυσκολίες το Δημοτικό Σχολείο. Ειδικά ελέγχονται η ομιλία, η σύνθετη και συγκριτική σκέψη, η γραφή, η προσοχή και η συμπεριφορά.