Παρακολούθηση της αύξησης και
ανάπτυξης βρεφών και παιδιών

Αναπτυξιολογικη εξεταση βρεφων & παιδιων

       Κύριος στόχος της  Παιδιατρικής είναι να βοηθήσει του γονείς και την κοινωνία να δημιουργήσουν τις συνθήκες  εκείνες που θα επιτρέψουν στο παιδί να βρίσκεται στη καλύτερη δυνατή σωματική και ψυχική κατάσταση, ώστε να γίνει ένας υγιής ενήλικας.

         Είναι γνωστό ότι το παιδί δεν είναι μια μικρογραφία του ενήλικα. Το παιδί διαφέρει από τον ενήλικα γιατί ο οργανισμός του συνεχώς μεγαλώνει (αύξηση) , ενώ παράλληλα οι διάφορες λειτουργίες του ωριμάζουν σταδιακά (ανάπτυξη), ώσπου να φτάσουν την τελειότητα που έχουν στον ενήλικα. Για την αύξηση του το παιδί διαθέτει περίπου το 20% των θερμίδων της καθημερινής του τροφής. Οι παράγοντες που επηρεάζουν την αύξηση και ανάπτυξη του αναπτυσσόμενου παιδιού είναι δύο: η κληρονομικότητα και το περιβάλλον.

         Στην παιδιατρική μας ενδιαφέρει πολύ η ανάπτυξη του βρέφους και του παιδιού. Το φυσιολογικό τελειόμηνο νεογνό ζυγίζει περίπου 2500-4500 γρ. Τις 3-4 πρώτες μέρες της ζωής τους τα νεογνά χάνουν βάρος, το οποίο ξαναπαίρνουν την 6η-10η ημέρα. Από εκεί και πέρα παίρνουν περίπου 25-30 γρ. ημερησίως. μέχρι την ηλικία των 3 μηνών. Εκτός από την πρόσληψη βάρους, μας ενδιαφέρει η αύξηση του μήκους του και η μέτρηση της περιμέτρου του κεφαλιού του, που δείχνει και την αύξηση του εγκεφάλου του.

Όλες οι μετρήσεις καταγράφονται στις καμπύλες ανάπτυξης. Πρέπει να γίνεται παρακολούθηση του βρέφους κάθε μήνα από τον Παιδίατρο κατά τη διάρκεια του 1ου χρόνου ζωής. Επίσης δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην διατροφή με ένταξη στερεών τροφών από τον 6ο μήνα ή 4ο μήνα στα ψυχοκινητικά ώριμα βρέφη με βάση τις οδηγίες της ESPGHAN.

iatriki-parakolouyjisi-paidion