Η διατροφή του βρέφους και του παιδιού παίζει βασικό ρόλο στη σωματική του ανάπτυξη αλλά και στη ωρίμανση των λειτουργιών του εγκεφάλου. Βασική τροφή του βρέφους μέχρι την ηλικία των 6 μηνών είναι το γάλα της μητέρας του. Σύμφωνα όμως με τις πρόσφατες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδικής Γαστρεντερολογίας και Διατροφής το 2019, εφόσον η νευρομυική ανάπτυξη του βρέφους είναι ικανοποιητική μπορεί να ξεκινήσει η μητέρα να δίνει χυμούς η πολτό φρούτων και λαχανικών από τον 5ο μήνα. Γενικά είναι προτιμότερο η εισαγωγή συμπληρωματικών τροφών να γίνεται όσο το βρέφος θηλάζει.
Για τον έλεγχο πιθανής αλλεργίας ή δυσανεξίας η προσθήκη των νέων τροφών πρέπει να γίνεται σταδιακά. Ένας καλός τρόπος είναι να προσθέτουμε κάθε 5-10 ημέρες μια καινούρια τροφή, σε σταδιακά αυξανόμενη ποσότητα, για να παρατηρούμε τις αντιδράσεις του μωρού. Εμφάνιση κοκκινίλας (ερυθήματος) γύρω από το στόμα η σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, εμετού ή άρνησης λήψης της τροφής μπορεί να σημαίνει πιθανή δυσανεξία. Σταματάμε τότε το συγκεκριμένο τρόφιμα και μπορεί να δοκιμάσουμε να το ξαναδώσουμε μετά από 2-3 μήνες περίπου. Ευτυχώς οι περισσότερες αλλεργίες σε τροφή σε αυτή την ηλικία υποχωρούν μετά το 1ο χρόνο ζωής.
Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι τα 2 πρώτα χρόνια ζωής δημιουργούνται οι διατροφικές συνήθεις του παιδιού, οι οποίες μένουν δια βίου. Μία σωστή διατροφή περιλαμβάνει κάλυψη των θερμίδων κατά 40-50% από υδατάνθρακες (αμυλώδη-ινώδη τρόφιμα), κατά 15-20% από πρωτεΐνες (κρέας, ψάρι και αυγό) και κατά 35% από λίπη (εκ των οποίων τα μισά πρέπει να είναι φυτικής προέλευσης).
Γενικά συστήνεται:
- Το μωρό μετά τον πρώτο χρόνο ζωής αλλά και το παιδί κατά στη σχολική ηλικία θα πρέπει να έχει 3 κύρια γεύματα: πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό και 2 γεύμα μικρότερα με σνακ (δεκατιανό και απογευματινό)
- Το πρωινό μπορεί να περιλαμβάνει 250ml (1 ποτήρι) γάλα ή χυμό στυμμένου πορτοκαλιού μαζί με δημητριακά, φέτα ψωμί με μέλι ή με κασέρι. Η χορήγηση αποβουτυρωμένου γάλακτος» αποφεύγεται πριν από τη συμπλήρωση του 3ου– 5ου χρόνου της ζωής.
- Το δεκατιανό στη βρεφική ηλικία είναι συνήθως η φρουτόκρεμα, που γίνεται με 4 αλεσμένα φρούτα. Σε αυτή μπορούμε να προσθέσουμε αλεσμένους ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, καρύδια) ή και ένα βρασμένο αυγό. Στα παιδιά σχολικής ηλικίας το δεκατιανό μπορεί αντίστοιχα να περιλαμβάνει φρούτο ή