Επίσκεψη κατ’οίκον

μετά την έξοδο  από το μαιευτήριο για πλήρη παιδιατρική
εκτίμηση  του νεογνού και συμβουλές διατροφής του

        Οι πρώτες μέρες του νεογνού περνούν συνήθως στο μαιευτήριο. Με την μεταφορά του όμως στο σπίτι γεννιούνται οι πρώτες απορίες στους γονείς. Οι  γονείς πλέον έχουν την αποκλειστική φροντίδα για την κάλυψη των αναγκών των παιδιών τους κι εκεί μπορούν να προκύψουν ποικίλα προβλήματα. Συστήνεται η πρώτη παιδιατρική εξέταση να γίνεται την 7η -10η μέρα της ζωής και κατόπιν το νεογέννητο να εξετάζεται ανά 2-3 εβδομάδες, μέχρι την ηλικία των 2 μηνών οπότε αρχίζουν και τα εμβόλια. Ο πρώτος μήνας της ζωής ονομάζεται και νεογνική ηλικία, ενώ η βρεφική ξεκινάει από την ηλικία των 2 μηνών μέχρι την ηλικία των 12 μηνών.

         Στην πρώτη επίσκεψη του νεογνού εξετάζεται η σωματική του ανάπτυξη και μετράται το  βάρος του, το μήκος του και η περίμετρος του κεφαλιού του. Αυτά αποτελούν τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά του. Αυτά σημειώνονται προσεκτικά πάνω στις παιδικές καμπύλες ανάπτυξης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) και αποτελούν τη βάση της μετέπειτα ανάπτυξης του παιδιού.

         Κατά τη νεογνική ηλικία επίσης μας απασχολεί ιδιαίτερα η διατροφή του μωρού, η περιποίηση του δέρματος του και η ανίχνευση νοσημάτων που δεν έγιναν αντιληπτά από την προγεννητικό έλεγχο της εγκύου. Αναλύεται η αξία του θηλασμού, δίνονται  συμβουλές και οδηγίες για τους τρόπους θηλασμού και γίνεται επίδειξη θέσεων θηλασμού. Τέλος, ενισχύεται η  συμμετοχή του πατέρα στην όλη φροντίδα του νεογνού στο σπίτι.

episkepsi-kat-oikon