Αν είναι για κάτι περήφανη η σύγχρονη Ιατρική είναι η εφεύρεση των εμβολίων. Με τα εμβόλια καταφέραμε να περιορίσουμε βαριές αρρώστιες που μάστιζαν την ανθρωπότητα. Στην εποχή μας λοιπόν δεν δικαιολογείται να αρρωσταίνει κάποιο παιδί από ασθένεια που προλαμβάνεται με εμβολιασμό. Εξάλλου, από την εποχή του Ιπποκράτη ήταν γνωστό ότι “καλύτερα να προλαμβάνει κανείς μία ασθένεια, παρά να τη θεραπεύει”. Ο απώτερος στόχος του εμβολιασμού είναι η εξάλειψη μιας αρρώστιας (λοίμωξης), ενώ ο άμεσος στόχος είναι η πρόληψή της, σε άτομα ή ομάδες ατόμων.
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποτελείται από ειδικούς επιστήμονες- λοιμωξιολόγους, οι οποίοι μελετούν τις επιδημιολογικές συνθήκες της χώρας μας και ανακοινώνουν κάθε χρόνο το ισχύον πρόγραμμα εμβολιασμών για παιδιά και εφήβους.
Συγκεκριμένα μελετούνται τα εξής:
– Πόσο σημαντικά και βαριά είναι τα νοσήματα από τα οποία τα συγκεκριμένα εμβόλια προστατεύουν
– Σε ποια ηλικία είναι πιο πιθανό το παιδί να προσβληθεί πιο εύκολα και πιο βαριά από την συγκεκριμένη νόσο
– Πόσο αποτελεσματικό έναντι της νόσου είναι το συγκεκριμένο εμβόλιο
– Πόσο ασφαλές, χωρίς παρενέργειες είναι το συγκεκριμένο εμβόλιο
– Πόσο ασφαλής είναι η συγχορήγηση με άλλα εμβόλια
Στην Ελλάδα συστήνονται τα ακόλουθα εμβόλια:
Για τα μικρόβια: Τετάνος, Διφθερίτιδα, Κοκκύτης, Πολιομυελίτιδα, Αιμοφίλος της Ινφλουένζας Β, Μηνιγγιτιδόκοκκος Α, Β, C και Υ και Πνευμονιοκόκκος,
και για τους ιούς: Ιλαράς, Ερυθράς Παρωτίτιδας, Ανεμοβλογιάς, Ροταιός, Ηπατίτιδας Α και Β και για τον ιό των Ανθρωπίνων Κονδυλωμάτων (HPV)