Έκλεισε ένας χρόνος που από τον Ιανουάριο του 2019 εμφανίστηκε η επιδημία του κορωναιού. Και δυστυχώς η επιδημία αυτή, που ξεκίνησε από μια πόλη της Κίνας, την Γιουχάν, έφτασε να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, και στο βόρειο και στο νότιο ημισφαίριο.
Ιώσεις με κορωναιους είχαμε και παλιότερα, αλλά τα συμπτώματα ήταν αυτά του κοινού κρυολογήματος, δηλαδή ρινικό μπούκωμα, βήχας, ήπιος πυρετός και βράγχος φωνής (λαρυγγίτιδα). Πολύ σπάνια δημιουργούνταν πνευμονίες ή βαρύτερες λοιμώξεις ακόμη και σε ηλικιωμένα άτομα.
Όμως οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι ήδη από το 2002 οι ιοί αυτοί άρχισαν να μεταλλάσσονται και να δημιουργούν βαριές αναπνευστικές λοιμώξεις. Έτσι, το 2002 είχαμε την επιδημία του SARS-CoV-1 (SARS: Severe Acute Respiratory Syndrome coronavirus) και το 2012 την επιδημία MERS (Middle East Respiratory Syndrome coronavirus). Αυτές οι επιδημίες επεκτάθηκαν σε μερικές μόνο χώρες και εξαφανίστηκαν σιγά σιγά από μόνες τους.
Η καινούρια επιδημία από τον ιό, που ονομάστηκε COVID-19 (Corona virus 2019) δεν υποχωρεί, με αποτέλεσμα να έχει αλλάξει τις ζωές όλων μας. Μάλιστα επειδή ο συγκεκριμένος ιός έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα από τους προηγούμενους, μεταφέρεται και από ασυμπτωματικούς φορείς πολύ εύκολα. Μεταδίδεται κυρίως κατά την άμεση επαφή ατόμων, δηλαδή όταν κάποιος βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον συνομιλητή του και από δραστηριότητες που προκαλούν “σύννεφο” αναπνευστικών σταγονιδίων (βήχας, φτάρνισμα). Οι επιφάνειες, επίσης, είναι λιγότερο μεταδοτικές. Ο ιός εισέρχεται κυρίως από τη μύτη και το στόμα και επικάθεται στον βλεννογόνο τους από 2-12 ημέρες, μέχρι να προκαλέσει συμπτώματα (περίοδος επώασης).
Ευτυχώς, η λοίμωξη από COVID-19 είναι λιγότερο συχνή στα παιδιά και αυτό έχει καταγραφεί σε όλες τις χώρες από τις οποίες υπάρχουν δεδομένα. Στην Ελλάδα τα παιδιά σταθερά αποτελούν ποσοστό 6-6,4% του συνόλου των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Επίσης σε όλες τις μελέτες παγκόσμια έχει βρεθεί ότι τα μικρότερης ηλικίας παιδιά (<9 ετών) μεταδίδουν λιγότερο συχνά τη λοίμωξη από COVID-19. Τα μεγαλύτερα παιδιά, ωστόσο, φαίνεται ότι μεταδίδουν τη λοίμωξη όσο και οι μεγαλύτερες ηλικίες. Αυτός είναι και ο λόγος που γίνεται προσπάθεια για τη διατήρηση της λειτουργίας των σχολείων και των βρεφονηπιακών σταθμών κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Η συμμετοχή των παιδιών στο μάθημα από την εξ αποστάσεων εκπαίδευση είναι πολύ δύσκολη και δεν προάγει την απόκτηση νέων δεξιοτήτων και την κοινωνικοποίηση τους. Επιπλέον τα παιδιά αισθάνονται θλίψη που δεν παίζουν με τους συνομήλικους τους.
Ακόμη καλύτερα, τα παιδιά ακόμη κι αν κολλήσουν τον ιο COVID 19 είναι σε ποσοστό 40-50% τελείως ασυμπτωματικά και η νοσησή τους είναι πολύ ήπια και με 0% θνητότητα! Νοσηλεία ίσως χρειαστούν παιδιά με χρόνια νοσήματα όπως χρόνια πνευμονική νόσο, κακοήθεια, νευρολογικά ή νεφρολογικά προβλήματα και γενετικές ανωμαλίες.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, αφήνουμε τα παιδιά να πάνε στο σχολείο και τους μαθαίνουμε την προσωπική υγιεινή με πλύσιμο χερών, να χρησιμοποιούν τις μάσκες τους προσεκτικά και να συνεχίσουν τη μάθηση και το παιχνίδι! Η παιδική ηλικία είναι η καλύτερη ηλικία της ζωής τους!!
ΓΙΩΤΑ ΚΑΤΟΙΚΟΥ
Παιδίατρος, Μsc Δημόσιας υγείας